Belijdenis doen in een online kerkdienst

Was jij van plan om belijdenis te doen in één van de kerkdiensten die worden afgelast vanwege Corona? Dat is flink balen. Maar het kan natuurlijk gewoon verzet worden, zo moeilijk is dat niet. De tijden zijn in Gods hand immers, dus het maakt geen klap uit op welke dag je belijdenis doet. Maar met een beetje pecht heerst corona nog flink als het moment daar is. Met een beetje lef ga je belijdenis doen in een online kerkdienst.

Kerkdiensten online

Momenteel zijn er allerlei kerkdiensten te volgen via online diensten. Kerken streamen via de liveuitzendingen via Youtube of zelfs Facebook. Andere kerkdiensten worden altijd al opgenomen met een camera en in beperkte kring uitgezonden via internet. Het is een klein kunstje om die diensten, met in achtneming van de AVG wetgeving uiteraard, breder beschikbaar te maken. Via kerkdienst gemist bijvoorbeeld of gewoon via de website van de kerk.

Belijdenis doen in een online kerkdienst

Hoe zou je belijdenis kunnen doen in een online kerkdienst? Stel dat Corona nog in het land is, dan mogen er maar een paar mensen bij aanwezig zijn. De rest zal op een later tijdstip of live meekijken via een scherm. Een paar ideeën om de dienst toch boeiend te maken.

  • Neem je getuigenis vooraf op en maak er een mooie video van.
  • Zoek mooie liederen op die je wilt laten horen, het zullen er wat minder moeten zijn. Want als mensen thuis meekijken moeten ze wel geboeid blijven, anders schakelen ze weg.
  • Laat alleen goede zangers zingen, via film en audio lekt er altijd al veel kwaliteit weg. Geen goede zangers, kies dan voor youtube filmpjes.
  • Gooi bij mensen van de kerk vooraf een klein kaartje door de bus met een mooie spreuk en de plek waar ze de dienst kunnen volgen.
  • Wissel live momenten af met eerder opgenomen video’s.
  • Of schakel live over naar een huiskamer waar bijvoorbeeld opa en oma zitten te kijken, stel hen wat vragen of laat hen een zegen uitspreken.
  • Als je live uitzendt zou je ook gebruik kunnen maken van tools als Kahoot of de reacties onder de film. Als je uitzendt via Instagram kan je live de reacties van mensen laten zien. Zo wordt de dienst ook interactief.
  • Pas het podium aan, maak het wat kleinschaliger, huiselijker zodat je niet het idee hebt dat je in een lege kerkzaal zit.

Technische ondersteuning voor online kerkdiensten

Voor de technische ondersteuning van online kerkdiensten kan je niet echt helpen. Tenminste, als je het echt goed voor elkaar wilt krijgen. Maar ik zag deze dagen twee websites vaak voorbij komen. Zij kunnen je echt wel helpen denk ik. Kijk maar eens bij Isi Media en BackstageAV.

Succes met de voorbereidingen van je belijdenisdienst, hier staan nog wat tips hoe je de dienst vorm kunt geven.

Deel dit bericht via