Belijdenisdiensten kunnen weer in de kerk

Gelukkig is het coronavirus weer zo uitgewoed dat het weer veilig is om kerkdiensten te gaan houden. Lang niet alle kerkgebouwen zullen gebruikt kunnen worden waarschijnlijk. Want de 1,5 meter moet nog steeds aangehouden worden tussen volwassenen en oudere jeugd. Maar belijdenisdiensten kunnen weer in de kerk gehouden worden, al zullen het hybride diensten zijn. De dienst in de buitenlucht kan natuurlijk nog steeds mooi zijn. In de frisse lucht is het nog steeds veiliger dan binnen.

Niet zingen met z’n allen

Het is nog niet verstandig te gaan zingen tijden de kerkdiensten. Dat is jammer, want het zingen heeft meestal een grote rol in belijdenisdiensten. Met een spatscherm ervoor zou je natuurlijk wel een koortje kunnen laten zingen. Zeker kinderkoren kunnen nu wel worden gezien als veilig. Als je meer dan 15 meter ruimte tussen de kerkgangers kan laten, dan zou ik het zingen wel weer aandurven overigens.

En anders zullen we weer creatief moeten zijn met het opnemen van liederen of het zoeken van mooie video’s die we kunnen laten zien. In het hart zingen en rustig meeneuriën kan ook. Het gaat tenslotte om het hart.

Gasten voor de belijdenisdiensten

Voorlopig zullen we nog geen gasten kunnen uitnodigen voor belijdenisdiensten. De jongeren die belijdenisdoen, hun gezinnen en wie weet een opa of oma, dan heb je het waarschijnlijk wel gehad. De rest kijkt mee via de online dienst. Maar thuis kun je weer aardig wat mensen ontvangen ondertussen. Dus daar kan je het feest net als anders voortzetten.

Coronaproof feliciteren

Het feliciteren is natuurlijk wel een dingetje. Handen geven wordt nog sterk afgeraden. En de voetgroet is voor veel mensen in de kerk waarschijnlijk wat genant. Dus feliciteren gebeurt zonder dat we daar handen bij geven. Een vriendelijk gebaar en een aardige knik gaat vast ook vriendelijk overkomen. Misschien is dit wel een goed idee:

  • Een felicitatiehaag: de kerkmensen die niet in de kerk zijn geweest vormen een soort erehaag waar de jongeren tussendoor lopen.
  • Een gezamenlijke picknick in het park, het bos of op het strand.
  • Een felicitatieyel: de jongeren staan op het podium en de gemeente roept in koor een felicitatie.
  • Een aantal mensen feliciteren de jongeren namens de gemeente.

Belijdenisgeschenken geven in corona tijd?

Kunnen we belijdenisgeschenken geven in deze corona tijd? De kans is klein dat het coronavirus blijft leven op harde en koude materialen. Maar het kan wel. De kans op overdracht via cadeaus is klein. Maar misschien moeten we het risico niet lopen. De overdracht van cadeaus moet in ieder geval contactloos gebeuren.

  • Was je handen voordat je een belijdeniscadeau inpakt, maak ook het cadeau even schoon. We weten niet wie er aan gezeten hebben in de winkel.
  • Koop het cadeau op tijd, zodat eventuele virusdeeltjes doodgaan voordat je het cadeau weggeeft.
  • Geef de cadeaus buiten de kerk, niet binnen.
  • Leg de cadeaus per jongere in een verzameldoos, geef het niet in handen. De jongere kan de doos mee naar huis nemen het het voor de zekerheid een paar dagen laten staan. Of hij kan ervoor kiezen de cadeaus even schoon te maken.

Geniet van de belijdenisdiensten

Het maximaal aantal mensen in een kerkdienst is afhankelijk van de grootte van het gebouw. Zolang er 1,5 meter mogelijk is tussen de volwassen bezoekers kan de kerk gevuld worden. Mits er verstandig omgegaan wordt met de flessehalsen in de kerk: de deur, de wc etc.
Geniet er vooral van, van deze hybride belijdenisdiensten. Probeer het niet jammer te vinden dat er niet meer mensen bij kunnen. Zoek het bijzondere van de situatie en geniet er gewoon van.

Heb je nog hulp nodig bij het organiseren van de dienst? Lees dit blog dan eens of kijk in de verzameling belijdenisliederen die we hier met elkaar hebben aangelegd. Aanvullingen zijn nog van harte welkom.

Deel dit bericht via