Online belijdenis doen

Als jij in 2020 volgens de traditie belijdenis gaat doen tijdens een Paasdienst, dan weet ik zeker dat je geschiedenis schrijft. Zo’n bijzondere belijdenisdienst heeft nog niemand meegemaakt waarschijnlijk. Door Corona zijn we allemaal thuis, misschien dat er een klein clubje aanwezig kan zijn tijdens de belijdenis dienst. Waarschijnlijk ga jij online belijdenis doen. Wat een kansen geeft dat?

Niemand heeft gedroomd van een online belijdenisdienst. Maar als je dan toch online belijdenis gaat doen, dan kan je er maar beter zoveel mogelijk uitslepen. Wat een kansen! Kans om geschiedenis te schrijven als je online belijdenis doet. Of wacht je liever tot na 1 juli als er weer 100 mensen aanwezig mogen zijn?

Hoe gaat het er uit zien? In dit blog schreef ik er ook al kort iets over.

Belijdeniskandidaten in de dienst

Ben je maar met een kleine groep belijdeniskandidaten? Dan kan je waarschijnlijk met elkaar in het kerkgebouw zijn. Behalve als je ook een dikke muziekgroep wilt uitnodigen. Dan kom je misschien over het evenzo magische als onzinnige aantal van 30 personen in een ruimte heen.

 1. alle visite blijft thuis en schakelt tijdig in op de online kerkdienst.
 2. de kerkdienst verloopt zoals jullie hem hebben samengesteld, tenminste ik hoop dat je daar een stem in hebt.
 3. De muziek wordt al dan niet live uitgevoerd. Doordat jullie er ook zijn, kan er waarschijnlijk live gezongen worden.
 4. Getuigenissen kan je vooraf in een vlog opnemen, je kan ze ook ter plekke live vertellen. Maar in een vlog is waarschijnlijk dynamischer voor de mensen thuis. Naar een scherm kijken is toch wel saaier dan live aanwezig zijn in een dienst.
 5. Het moment van belijdenis doen kan gewoon gefilmd worden en rechstreeks uitgezonden.
 6. Misschien vind je het mooi om de zegen uit te laten spreken door ouders. Dat kan via een videoverbinding geregeld worden. Met Zoom bijvoorbeeld. Dat kan via de beamer vertoond worden en rechstreeks uitgezonden worden in de stream. En anders kan de aanwezige camera de beamer filmen, waardoor het online belijdenis doen goed zichtbaar is voor iedereen.
 7. Collecte kan misschien gehouden worden voor een goed doel dat jullie samen uitgezocht hebben. Er zijn allerlei manieren om mensen online te laten doneren. Denk aan Supp.to of Geef.nl. Het leuke is dat je via de goede doelenpagina’s ook aandacht kunt vragen voor je online belijdenisdienst.
 8. Feliciteren, misschien ben je blij dat het niet hoeft! Maar laat het gerust aan de creativiteit van gemeenteleden over om jullie wel te feliciteren. Wie weet kunnen een paar mensen dat live doen via een videoverbinding.

Online belijdenis doen, zonder jongeren in de dienst

Misschien kiest jullie kerkenraad ervoor om wel een online belijdenisdienst te doen, maar dan met alleen de hoognodige mensen in het kerkgebouw. De predikant, de cameraman, de technici. En wie weet een enkele muzikant als je geen licenties hebt om muziek te streamen.

 1. Je zit heerlijk thuis bij je eigen familie en je bekijkt de dienst zelf ook online
 2. via Zoom of een andere videoverbinding log je in op de dienst en kunnen andere gemeenteleden je zien zitten via de beamer die af en toe in beeld komt.
 3. Doordat alles online gaat, kan je als groep belijdeniskandidaten zelf de muziek uitzoeken in de uitvoeringen die bij jullie passen. Je hoeft niet te kijken naar de muzikale haalbaarheid of zingbaarheid van liederen.
 4. Getuigenissen gaan nog steeds online en via een vlog, maar kunnen ook via de zoomverbinding.
 5. Tijdens de zegen kunnen je ouders je de handen opleggen als je dat zou willen en de zegen uitspreken. Of als dat niet normaal is in je gemeente, dan kunnen ze de handen opleggen voor camera terwijl de predikant de zegen uitspreekt.
 6. Feliciteren kan heerlijk door je eigen gezin, want die is aanwezig natuurlijk in dezelfde huiskamer waar jij ook bent.

Is online belijdenis doen wel echt?

Is online belijdenis doen wel echt? Is het geldig? Natuurlijk! Belijdenis doen is in de eerste plaats iets tussen jou en God. Het moment van belijdenis doen is een soort ritueel die we met elkaar bedacht hebben om het extra glans te geven. Maar het is niet iets wat per se moet ofzo. Dus je kunt het ook gerust overslaan. Al zit je dan met de regel in veel kerken dat je eerst belijdenis moet doen, voordat je aan het avondmaal mag. Maar, ook daar kan je soepel over denken lijkt mij.

We doen belijdenis in de kerk omdat je dan met alle gemeenteleden als getuige wilt zeggen dat je voor Jezus gekozen hebt. En dat geeft ook de mogelijkheid om de gemeente te vragen om voor jou te zorgen en je te beschermen en te ondersteunen. Dat is het enige eigenlijk waar een belijdenisdienst voor is bedacht. En dat kan dus prima online, al is het even wat anders. Wel vet origineel.

Wil je ideeën voor hoe je liederen zoekt voor de belijdenisdienst? Die kan je hier lezen. Vragen mensen of ze je een cadeau mogen geven? Wijs ze dan op deze blogs bijvoorbeeld als je van lezen houdt. Of op deze als je meer van sieraden houdt.

Deel dit bericht via