Op latere leeftijd belijdenis doen

Kan je op latere leeftijd belijdenis doen? Die vraag kwam binnen als een reactie op een van mijn blogs. De vraagsteller is 29, denk nog niet eens zo’n hele gekke leeftijd om belijdenis te doen verwacht ik.

Het maakt mij wel nieuwsgierig zo’n vraag. Want waarom stel je deze vraag eigenlijk? Ben je onzeker omdat je niet weet of het raar is dat je al 29 bent? Of denk je dat je een vast programma doorlopen moet hebben voordat je belijdenis kunt doen?

Natuurlijk, in veel kerken is er zo’n vast programma. Maar in heel veel kerken stelt het tegenwoordig, met alle respect, niets meer voor. Ik denk dat iedere gemeente blij is als jij belijdenis wilt doen en wilt laten zien dat je met God wilt leven.

Je kunt belijdenis doen als je belijdenis wilt doen.

Deze tussenkop is misschien een open deur. Maar dit is hoe ik er in sta. Zodra je het wilt, kun je het. Wil je nu op latere leeftijd belijdenis doen, dan is dat harstikke fijn. En dan moet je het zeker doen! Of je nu gedoopt bent of niet, Er is geen beste leeftijd om belijdenis te doen.
Je hoeft je ook niet te schamen als je op latere leeftijd belijdenis doet. Want er is ongetwijfeld in jouw leven van alles gebeurd waardoor je er niet eerder klaar voor was. Of er niet eerder aan dacht. Nou en? Fijn toch, dat je nu wel over deze vraag nadenkt?

Je hoeft geen belijdenis te doen

Soms denk ik wel eens dat ik op alle pagina’s van deze website over belijdenis doen en belijdenisgeschenken ook schrijf: je hoeft het niet te doen! Belijdenis doen is een menselijk bedenksel, dus in die zin ben je niets verplicht. Aan niemand niet. Sowieso is geloven een zaak tussen jou en God. We willen er als broeders en zusters in een gemeente wel van alles van vinden en denken, maar eigenlijk gaat het ons geen snars aan.

Het jammere is, dat in veel kerken de toegang tot het avondmaal pas open gaat als je belijdenis hebt gedaan. En dan beogen ze wel het zware programma. Dus als je het avondmaal wilt vieren op die manier, dan zul je het hele pakket moeten afnemen ben ik bang. Maar, ook hier geldt: het avondmaal is niet verplicht. Ik geloof nooit dat Jezus het zo zwaar heeft bedoeld als wij het nu gemaakt hebben.

Op latere leeftijd belijdenis doen heeft voordelen

Ik kijk graag naar de positieve kant van het leven. Dus ook belijdenis doen op latere leeftijd heeft voordelen. Ik kan deze bedenken:

  • Je hebt al meer levenservaring, dus je bent waarschijnlijk al wat meer uitgebalanceerd waardoor je goed keuzes kunt maken.
  • Je hebt misschien een poos zonder God geleefd, je hebt vast een mooi verhaal te vertellen aan jongeren in de gemeente.
  • Door je leeftijd ben je waarschijnlijk al in verschillende sociale kringen actief. Wat gaaf als je die mensen, collega’s, sportteams o.i.d. kunt laten zien waarom je nu belijdenis wilt doen.

Dus beste vragensteller, mijn zegen heb je! Al heb je die niet nodig. Lees ook eens mijn blogje over ‘belijdenis doen’.

Deel dit bericht via